6 factoren die van belang zijn bij het geven van een goede training 18/08/21
6 factoren die van belang zijn bij het geven van een goede training
Een manager vroeg mij onlangs om te komen praten over de training “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag”. Een training die we binnen die organisatie eerder hebben gegeven. Deze manager ken ik al langer en ik herinnerde mij dat hij twee jaar geleden dezelfde vraag stelde. In het gesprek kwam naar voren dat hij merkte dat de kennis bij medewerkers langzaam was weggevloeid. De aangeleerde technieken en visie van de training vervaagden steeds meer. “Ik heb het gevoel weer opnieuw te moeten beginnen”, gaf de manager aan.
Factoren die zorgen dat de visie & methodiek van een training wel blijft hangen
Wij denken dat hier meer managers mee te maken hebben. Dit bracht ons bij de vraag: “Hoe kunnen we dit tackelen?”. Om antwoord op die vraag te krijgen, hebben we 6 punten op een rij gezet die van belang zijn bij het geven van trainingen. Wij denken dat het van belang is:
- dat je leren niet moet zien als een eenmalig iets in een training, maar ook in de dagelijkse praktijk moet plaatsvinden.
- dat er langdurig aandacht nodig is om visie en uitgangspunten rondom een onderwerp eigen te maken (het moet in de identiteit gaan zitten).
- dat ontwikkeling bij medewerkers niet gaat plaatsvinden als er alleen maar instructie is.
- dat je belangrijke onderwerpen op verschillende wijzen moet aanbieden (training, intervisie, themabijeenkomsten, e-learning, etc ) om tegemoet te komen aan de ontwikkeling van medewerkers.
- dat je de overtuiging aanhangt “Gras groeit niet harder door eraan te gaan trekken”.
- dat je medewerkers laat voelen dat leren en ontwikkelen leuk is en hier als leidinggevende een voortrekkersrol in te nemen.
Wij zijn van mening dat het tweede puntje het meest belangrijk is. Juist door langdurig aandacht te geven aan teams ontwikkelen zij een eigen visie en methodiek.
Maar zo zijn er nog veel meer punten en is het bovenste rijtje nog lang niet compleet. Hebben jullie nog ideeën die hierbij van belang kunnen zijn?
Geschreven door Onno Paans, eigenaar en trainer.