‘Om te kunnen zeggen dat je af en toe onzeker bent, heb je een heleboel zelfvertrouwen nodig.’ – Omdenken
Waarom is je eigen gedrag veranderen zo lastig?

Waarom is je eigen gedrag veranderen zo lastig?

Waarom is je eigen gedrag veranderen zo lastig? 15/06/23

Blanco leidt regelmatig interne trainers op binnen zorginstellingen die de training ‘Agressie en grensoverschrijdend gedrag’ verzorgen. Enkele weken geleden hebben we tijdens een opleidingsdag aandacht besteed aan de kernkwaliteiten volgens Daniel Offmann. Een mooi middel om als aankomende trainer helder te krijgen wat jouw kernkwaliteiten zijn en tegelijkertijd ook je uitdagingen, valkuilen en allergieën.

Als oefening hebben we een kernkwadrant ingevuld. Op de afbeelding zie je zo’n kernkwadrant en hoe deze in elkaar steekt.

Kernkwadrant

Je hebt het meest te leren van de mensen waar je het meest last van hebt

Tijdens het nabespreken van de oefening kwamen we tot het volgende uitgangspunt: “Je hebt het meest te leren van de mensen waar je het meest last van hebt”.

Dat klinkt misschien onlogisch, maar ik leg het je graag uit!

Wat ons betreft kom je tot ontwikkeling wanneer je je richt op je uitdaging. Dit in tegenstelling tot wat we gewend zijn om te doen, namelijk het inzetten van onze kwaliteiten.

Ondanks dat we gewend zijn om onze kwaliteiten in te zetten, wordt stilstaan bij je eigen kwaliteiten en deze hardop uitspreken vaak als moeilijk ervaren. Dit kan te maken hebben met (valse) bescheidenheid en de gedachten dat je niet naast je schoenen mag lopen. Wat mij betreft loop je met het benoemen van je kwaliteiten niet naast je schoenen maar sta je juist stevig in je schoenen.

Wat we vaak makkelijker vinden om te bedenken, is onze ergernis naar de ander. Of met andere woorden: onze allergie.

Je allergische reactie omzetten tot actie

Het benoemen de zogenoemde ‘allergische reactie’ gaat ons prima af! “Hij praat alleen maar over zichzelf” of “Zij is zo rechtlijnig”. Als je uitgaat van de gedachten “Je hebt het meest te leren van de mensen waar je het meest last van hebt” leer je het meest over jezelf. Diegene waar jij het meest last van hebt, leert jou dus ook het meest. De ander doet namelijk dingen die voor jou goed zouden zijn. Misschien in mindere mate, maar zie het als een uitdaging.

Laat ik een voorbeeld geven. Als we als allergie nemen “Hij praat alleen maar over zichzelf (arrogant)”, zou het zo kunnen zijn dat de persoon in kwestie als uitdaging heeft om over zichzelf te praten, de aandacht op te eisen of zichzelf te presenteren (zelfvertrouwen). Zo ook bij het voorbeeld: “Zij is zo rechtlijnig”. Wellicht heeft de persoon in kwestie de uitdaging om een eenduidige mening te geven (directheid).

De ervaring die we in de training hebben opgedaan is dat we snel geneigd zijn om de ander te beoordelen en veroordelen als “lastig” of “irritant”.  Dit doen we zonder erbij stil te staan wat dit over onszelf zegt. Het zegt namelijk altijd iets over jezelf. Je ergert je niet voor niets.

De vraag is dus: kan ik over die ergernis heen stappen en het positieve eruit halen? Wat is mijn persoonlijke uitdaging? Hoe groter de ergernis hoe meer je kan leren van de ander.

Met andere woorden: we hebben het meest te leren van de mensen waar we het meest last van hebben.

Deel dit bericht:
Sluit Menu