‘Pas als je het niet meer perfect hoeft te doen, kun je het goed doen.’ – Omdenken
De ander overtuigen is zelden een goede strategie

De ander overtuigen is zelden een goede strategie

De ander overtuigen is zelden een goede strategie 06/11/23

De ander overtuigen is zelden een goede strategie

Weerstand, een tegenbeweging in een vaak vooraf bepaalde route. Oorzaken kunnen verschillend zijn en zeer persoonsafhankelijk. De oplossing is vaak dezelfde.

Vertrouwen krijgen door erkenning te geven, nieuwsgierig te zijn en niet de ander proberen te overtuigen.

Hoe doe je dit dan?
In een BIS teamsessie (Blanco Integratie Sessie) bij één van de teams die wij ondersteunen, stapte ik binnen bij een team met een geschiedenis van verandering, in alle lagen van de organisatie en een flink aantal opgestapelde teleurstellingen.
In het kort, het team was er wel klaar mee.

De energie om een teamplan te maken was vervangen door weerstand en het ervaren van afstand tussen het team en de rest.
Op z’n moment heeft het geen zin om je programma erbij te pakken en aan de slag te gaan. Ik heb ze gevraagd mij te vertellen hoe het in de afgelopen maanden gegaan is en heb vooral geluisterd. Zonder oordeel, mening of een aanname.
Ik heb ze erkent in hun gevoel en aangegeven dat ik begrijp dat ze nu niet zomaar konden starten. Dit luister gedrag noemen we vaak OEN gedrag: “Open, Eerlijk en Nieuwsgierig”.
In plaats van OMA gedrag: “Oordeel, Mening en Aanname”.

Na een half uur was alles gezegd en iedere teleurstelling benoemd. Knap hoe dit team dit kon vertellen. Ik heb gevraagd of ik mijn visie hierover met ze mocht delen en waar ik denk dat we zouden kunnen starten. Zonder hen te willen overtuigen lukte het om de situatie op een andere manier te schetsen. Dit gaf lucht en ruimte. We spraken over de cirkel van invloed en betrokkenheid en dat je de meeste invloed hebt op een situatie door na te denken hoe jij je wilt gedragen en hoe jij reageert op een dergelijke situatie.
De energie kwam terug om weer mee aan de slag te gaan met elkaar.

Uiteindelijk lukte het om aan het eind van de ochtend thema’s als: “samenwerken, communicatie en 1 team en het verleden” om te zetten in acties voor het aankomende jaar. Deze thema’s hebben ze aan elkaar gepresenteerd en uitgewerkt in de Trajectmonitor.
Een online programma waarin doelen en acties worden getoond, geëvalueerd en gescoord.

In de wetenschap dat nieuwe teleurstellingen net als successen onderdeel zijn van samenwerken hebben ze met elkaar afgestemd op welk gedrag ze elkaar gaan coachen als de situatie zich wederom voordoet. Want zowel successen en teleurstellingen blijf je ervaren in je werk.

Wanneer weerstand de ontwikkeling in de weg zit dan is erkenning en ruimte geven de eerste stap om te kunnen loslaten. Door OEN te zijn (open, eerlijk en nieuwsgierig) nodig je de ander uit om te vertellen. Zonder oordeel luisteren geeft ruimte. Wanneer er weer ruimte is dan ontstaat ook weer energie en beweging. Door beweging te creëren ontstaat er ruimte voor ontwikkeling.
Van weerstand hoef je niet te schrikken, je kunt het dus ook omarmen.

De dag hebben we afgesloten door het eens te zijn: we laten OMA thuis en OEN moet je doen!

Deel dit bericht:
Sluit Menu