Praktijkcasus | Beweging in de Context bij Triade Vitree 04/12/24
Praktijkcasus: Beweging in de Context bij Triade Vitree
Praktijkcasus: Beweging in de Context bij Triade Vitree
Binnen het team Bataviahaven van Triade Vitree in Lelystad, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking,
waren er zorgen over de kwaliteit van zorg. Teamdynamieken waren ingrijpend, rollen en taken onduidelijk, en de ondersteuningsdriehoek kon sterker. Dit maakte verandering noodzakelijk. Daarom werd het traject “Beweging in de Context” gestart.
Het doel is een stevige ondersteuningsdriehoek die de visie versterkt en aansluit bij de vragen van cliënten en medewerkers.
Begeleiding door blanco-organisatieontwikkeling
Blanco-organisatieontwikkeling ondersteunt de ondersteuningsdriehoek van Bataviahaven via de “veranderroute voor beweging in de context.” Wij begeleiden hen bij het maken van een helder ontwikkelplan. Samen met de gedragswetenschapper, manager zorg en persoonlijk ondersteuners versterken we stap voor stap de samenwerking, de behandelmethodiek en de behandelroute.
Daarnaast begeleiden wij de driehoeksoverleggen waarin de visie op zorg en behandelrichting worden afgestemd en besproken. Samen formuleren we antwoorden op kritische vragen zoals: Welke dillema’s ervaar je vanuit je rol? Wat is jullie bestaansrecht? Wat zijn onze waarden? Zo ontstaat een concreet plan waarin zowel persoonlijke- als teamontwikkeling centraal staan.
Stap 1 en 2: Duidelijkheid en Visie
De eerste stappen richtten zich op het vaststellen van rollen, taken en verantwoordelijkheden binnen de ondersteuningsdriehoek. Deze bestaat uit manager zorg Milou Stadt, gedragsdeskundige Larissa Jongkind en de persoonlijk ondersteuners van het team. Tijdens bijeenkomsten met blanco, waarin visie en proces centraal stonden, ontstond ruimte voor echte dialoog.
Dit resulteerde in een overzicht op één A4 met duidelijke omschrijvingen van rollen en verantwoordelijkheden. Het gaf het team een leidraad en een gezamenlijk kompas. Larissa ontwikkelde daarnaast een heldere zorgvisie, ook samengevat op één A4, die als fundament dient voor verdere stappen. Door duidelijkheid te scheppen over wie wat doet en waarom, kon het team de zorgkwaliteit actief verbeteren.
In de woorden van Larissa Jongkind, gedragsdeskundige:
“In een mooi dialoog zijn de juiste woorden en termen bedacht om kort, bondig en krachtig te omschrijven hoe de visie en missie eruitziet. Zodat dit makkelijk ingezet kan worden als leidraad voor de vervolgstappen. Met behulp van kritische vragen kwamen we op de juiste termen en woorden.”
Eerste Resultaten: Samenwerking en Communicatie Verbeterd
Het resultaat van deze eerste stappen? De verheldering van rollen, taken en verantwoordelijkheden versterkt het vertrouwen in de samenwerking binnen de ondersteuningsdriehoek. Dit resulteert in minder verwarring en ruis in de dagelijkse communicatie. De leden van de ondersteuningsdriehoek voelen zich beter toegerust om richting te geven en ondersteuning te bieden binnen het team. En dat geeft kracht.
In Dialoog met het Team
De volgende stap is het bespreken van de visies en afspraken met het bredere team en actief om feedback vragen. Milou benadrukt dat een scherp geformuleerde visie essentieel is om de juiste vragen en reacties uit te lokken. De ondersteuningsdriehoek merkt dat open en pittige gesprekken, waarin iedereen uitspreekt wat ze denken, zien, voelen en ervaren, de samenwerking verbeteren.
Daarnaast zorgen deze gesprekken voor meer werkplezier. Door tijd te nemen voor dialoog en afstemming, versterken ze niet alleen de zorgkwaliteit, maar groeit ook de voldoening in het werk.
Kwaliteit van Zorg en Plezier in het Werk
De verbeterde communicatie en samenwerking heeft niet alleen de zorgkwaliteit verhoogd, maar draagt ook bij aan het werkplezier. Het vertrouwen in elkaar en het hebben van een helder, gedeeld doel geeft energie en richting. Door een stevig fundament in de ondersteuningsdriehoek kan het team de zorg verder versterken en ontwikkelen. Het doel van dit traject – beweging brengen in een vastgelopen situatie – is ingezet.
Benieuwd wat een stevige ondersteuningsdriehoek kan betekenen voor jouw team?
Neem gerust contact op met ons voor een verkennend gesprek.