Blijf assertief bij agressie en grensoverschrijdend gedrag | Maand van de Agressie 18/04/21
Vorige week hebben we vooral stil gestaan bij wat is nu agressie en wat is de definitie van agressie. Zoals jullie hebben kunnen lezen is onze visie: “Gedrag is grensoverschrijdend als jij (of de ander) dat zo ervaart.”
Deze week gaan we het hebben over het aangeven van grenzen bij agressie en grensoverschrijdend gedrag én waarom dat zo belangrijk is.
Ongewenst gedrag stopt pas als je grenzen aangeeft.
De ene persoon is van nature prima in staat om voor zichzelf op te komen en heldere grenzen aan te geven. Voor de ander is opkomen voor zichzelf misschien wel heel erg lastig, want voor je het weet heb je gedoe..
Een ander is wellicht prima in staat om voor zichzelf op te komen, maar lukt het wat minder goed om daarbij rekening te houden met de gevoelens van de ander.
Het gedrag waar we altijd naar streven is op een assertieve wijze om te gaan met agressie of grensoverschrijdend gedrag. Assertief gedrag wil zeggen:
“Opkomend voor je eigen grenzen, met respect voor de ander”.
Door zelf assertief te zijn en te blijven, nodig je indirect de ander uit om ook assertief gedrag te vertonen en zal je merken dat de spanning verdwijnt.
Kijk deze week eens specifiek naar het gedrag van anderen en naar je eigen gedrag.
Zie je assertief gedrag, waarin de ander (of jijzelf) opkomt voor zijn/haar grenzen en met respect voor de ander? Wellicht zie of ervaar je gedrag waarbij mensen het heel lastig vinden om grenzen aan te geven. Of maak je een situatie mee waarin er juist té stevig grenzen worden aangegeven. Lukt het je om zelf assertief te blijven, ook als de spanning oploopt?