“Samen werken aan veiligheid en groei.” Dit jaar zijn wij een mooie samenwerking gestart met De Binnenvest, met als doel het leren omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag. lees meer…
Identiteitsgericht leren! In deze blog staan we stil bij de visie van Blanco op leren: Identiteitsgericht leren. Want wat bedoelen we hier nu eigenlijk mee? lees meer…
De ander overtuigen is zelden een goede strategie. Vertrouwen krijgen door erkenning te geven, nieuwsgierig te zijn en niet de ander proberen te overtuigen. Hoe doe je dit dan? Wanneer weerstand de ontwikkeling in de weg zit dan is erkenning en ruimte geven de eerste stap om te kunnen loslaten. lees meer…
Rollen in een team.. Het zijn vaak ongeschreven en onuitgesproken rollen. Soms voor jezelf onbekend, maar voor de ander zeer herkenbaar. Iedereen ervaart ze en zijn soms lastig om mee om te gaan. Tegelijkertijd kunnen bepaalde rollen ook zeer helpend zijn voor het teamresultaat en de samenwerking. lees meer…
Als onderdeel van een team maak je veel verschillende situaties en mensen mee. Maar hoe pas je je eigen gedrag aan op de situatie om deze waardevol te maken? Aan de hand van de kernkwadrant van Daniel Offman leer jij jouw kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen kennen en kan je deze omzetten in mooie, waardevolle lessen en acties. lees meer…
Een goede onderlinge communicatie is essentieel om de samenwerking optimaal vorm te geven. Positieve feedback? Dat bestaat niet. Goede feedback, die wel! Hoe je goed feedback geeft en wat je hierbij moet meenemen, leggen we je graag uit. Inclusief tips die je helpen om feedback een belangrijke rol in de samenwerking te geven. lees meer…
Vanuit ons is teamontwikkeling een echte ontwikkelroute. Want hoe komen we als team van A naar B? Waar staan we nu als team, wat kunnen we leren uit het verleden en waar willen we naar toe? We leggen je uit hoe wij deze route aanpakken en welke tips je zelf kunt gebruiken om concrete activiteiten uit jouw ontwikkelpunten te creëren. lees meer…
Regelmatig krijgen wij de vraag van managers of teamontwikkeling in de huidige situatie met zoveel personeelstekorten effectief is. We stellen het maar even uit tot dat het team weer stabiel is… Met als effect dat de dagelijkse problemen zich blijven opstapelen of erger worden. lees meer…
Kijken naar de ondersteuningsvraag en betekenis geven aan het gedrag zorgt ervoor dat je op een zo objectief mogelijke manier naar agressie en grensoverschrijdend gedrag kan blijven kijken. Wanneer we te maken hebben met een persoon die kliergedrag vertoond, is het goed dat we ons niet laten verleiden door persoonlijke voorkeuren of afkeuren. lees meer…
Wij creëren beweging in teams. Maar hoe doe je dat en waar moet je beginnen? In dit tweede blog beschrijf ik hoe je als team veranderkundig wordt, wat de drie fases zijn in teamontwikkeling en leggen we de 7 stappen uit om te komen tot teamontwikkeling. lees meer…
Wij creëren beweging in teams. Maar hoe doe je dat en waar moet je beginnen? In dit eerste blog beschrijf ik wat een team is, waarom teamontwikkeling belangrijk is en wat onze visie op teamontwikkeling is. lees meer…
Het is onze overtuiging dat als je wil werken vanuit een visie, het van belang is dat je praat met elkaar over hoe we denken en kijken. En wat dit gaat betekenen voor ons dagelijks werk. Op persoonlijk niveau, maar ook op team- en organisatorisch niveau. lees meer…
Ons uitgangspunt is dat, als iemand opkomt voor zijn grenzen met minder respect voor de ander, er sprake is van grensoverschrijdende gedrag en agressieve taal. Agressieve taal werkt volgens ons stressverhogend en kan daardoor escalerend zijn. We hebben een paar typische uitspraken opgesomd. Welke komen bekend voor? lees meer…
Herken jij situaties waarin strijd en weerstand binnen teams aanwezig is? Stel de vraag “Waar maak jij je zorgen over” iets vaker en zie wat het opbrengt. Wij geven je 5 tips hoe om te gaan met weerstand en strijd binnen teams. lees meer…
Bij ontwikkeling en beweging ontstaat er ook weerstand wat belemmerend en vertragend kan werken. Maar hoe ga je daar als trainer of manager mee om? Hoe zorg je dat weerstand bevorderend gaat werken? En wat is het positieve gevolg van de weerstand opzoeken? lees meer…
Samenwerken in een team is kiezen om samen een hecht geheel te vormen. Maar hoe doe je dat? Wat kan je doen om het vertrouwen op te bouwen? In deze blog neem ik je mee in wat je kan doen, geef ik je oefeningen en geef ik tips. lees meer…
Wanneer is het juiste moment om te starten met een team ontwikkeltraject? Onno vertelt vanuit een praktijkcasus dat een gedeelde veranderverlangen en veranderbereidheid een voorwaarde is om te starten met een ontwikkeltraject. lees meer…
Hoe kunnen wij als blanco ontwikkeltrajecten zo inrichten dat ze ook op langere termijn effect hebben, ondanks storende externe invloeden? Zes tips die bijdragen aan een optimaal resultaat van een ontwikkelingstraject. lees meer…
Enige tijd geleden heeft Onno een bericht op LinkedIn geplaatst met daarin een afbeelding over het effect van grote teams. De reacties op zijn bericht heeft hij in dit blog samengevat. lees meer…
Onno Paans heeft op LinkedIn en op onze website een aantal berichten geplaatst over de grootte van teams. Naar aanleiding van een praktijkcasus stellen wij onszelf de vraag of een team van 20 mensen niet te groot is om een ontwikkeltraject te starten. lees meer…
Een blog over de inhoud van een team ontwikkeltraject. Hoe verloopt een teamontwikkelingstraject en welke onderwerpen komen aan bod? lees meer…