Praktijkcasus | Opleiden trainers “omgaan met agressie” binnen Baalderborg Groep 20/12/23
Train de Trainer ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’
Binnen de Baalderborg Groep hebben wij afgelopen jaar het traject Train de Trainer ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’ afgerond.
Baalderborg Groep is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met ontwikkelingsproblemen en ouderen met een intensieve zorgvraag.
Wat is Train de Trainer?
In onze blanco Train de Trainer opleiding leiden we deelnemers op om binnen hun eigen instelling de training: ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’ te verzorgen.
De nadruk van de training ligt op het delen van een visie in het omgaan met agressie, het samenwerken in het preventief handelen en het ontwikkelen van de juiste competenties.
Het je eigen maken als professional (wij noemen dat het leren op identiteitsniveau) gaat verder dan het aanleren en ontwikkelen van vaardigheden.
In de trainersopleiding ligt het accent vooral op ‘’het zelf doen’’, uitproberen en de dialoog hierover voeren. Samen werken aan de oefeningen, de theorie je eigen maken en het verzamelen of ontwikkelen van het juiste trainingsmateriaal. We maken in de opleiding gebruik van de e- learning en van ervaringsgericht leren.
Waarover later in dit stuk meer.
Wie is de Baalderborg Groep?
De Baalderborg heeft als motto: ‘’Lééf je leven’’. Dit motto benadrukt, haal uit je leven wat erin zin en doe het op je eigen manier. Er is zelfs een speciaal lied geschreven.
Klik maar eens op het logo.
De Baalderborg Groep biedt betrokken en liefdevolle zorg en ondersteuning voor kinderen, (jong) volwassenen en ouderen; bij hen thuis, op de woonlocaties, bij het dagactiviteiten centra of binnen de beschermde werkplekken.
De Baalderborg Groep biedt ondersteuning op maat met professionele zorg. Met respect voor de eigen regie en (geloofs)beleving, en zij aan zij met het netwerk om hen heen.
Ieder mens verdient het om zijn leven op een waardevolle en zo zelfstandig mogelijke manier te kunnen leven, ook als dat op eigen krachten niet (helemaal) lukt.
Ontwikkelen en professionaliseren
Recent heeft blanco een aantal medewerkers van de Baalderborg Groep met succes opgeleid tot junior-trainer.
Om deze junior trainers goed te ondersteunen is er een vervolgtraject georganiseerd.
De Baalderborg Groep heeft ons de volgende ondersteuningsvraag gesteld:
‘’Ondersteun de huidige agressie junior trainers in het optimaliseren van kennis en vaardigheden in hun vakgebied, om zich zo verder te ontwikkeling en professionaliseren’.
Wat is de inhoud van de Train de Trainer opleiding?
Het Train de Trainer programma bestaat uit verschillende onderdelen welke we hebben onderverdeeld in 6 trainingsdagen. Onderdelen die tijdens de training aan bod komen waren onder andere:
• Didactiek in het kader van theorie en praktische vaardigheid
Tijdens dit onderdeel staat we stil bij het oefenen van didactische vaardigheden in het omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’.
• Samenwerking, communicatie
Het kunnen hanteren en communiceren over eigen gevoelens ten aanzien van agressie is een voorwaarde voor professioneel handelen. Van een junior trainer wordt verwacht dat deze vaardigheden goed worden beheerst en daarin adviserend en ondersteunend kan zijn binnen de teams.
Blanco online leeromgeving
Tijdens de Train de Trainer opleiding maken wij gebruik van een door ons ontwikkeld e-learning programma ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’.
In de e- learning komen verschillende onderwerpen aan bod die ook verweven zijn in de praktijk bijeenkomsten.
Denk bijvoorbeeld aan:
Onze visie en uitgangspunten
• De Schaal van ERG (Emotie en Ratio Gescheiden)
• Betekenis geven aan gedrag
• Angst en spanning
Wil je een kijkje nemen in onze online leeromgeving?
Vraag dan een proefaccount aan via jamilla@blanco-bericht.nl
Hoe we het georganiseerd hebben
Met de junior trainers hebben we een aantal bijeenkomsten georganiseerd en hebben we o.a. stil gestaan bij individuele leerdoelen, de dialoog gevoerd over de visie op fixatie en met elkaar een bestaansrecht en kerndoel geformuleerd. Iedere deelnemers kreeg na elke bijeenkomst een huiswerkopdracht mee in de vorm van een korte presentatie voor de volgende keer, gerelateerd aan het onderwerp ‘’agressie en grensoverschrijdend- gedrag.
Ook hebben we een dagdeel letterlijke geoefend met gedrag met behulp van onze gedragsleverancier. De junior trainers hebben geoefend in het omgaan met weerstand en we hebben de vraag behandeld ‘’hoe geef je stevig richting als trainer’’.
Ook het onderwerp ‘’emoties van deelnemers tijdens trainingen’’ is aanbod gekomen.
De junior trainers hebben zich verder ontwikkeld in hun persoonlijke leerdoelen en visie op zorg, waardoor zij nu in staat zijn om de medewerkers in de verschillend teams te ondersteunen in het omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag.
Een mooi ontwikkel leertraject met een mooi resultaat.
Het resultaat: Veel inzicht en groei van zelfvertrouwen
‘’Wat waren de effecten en resultaten na het Train de Trainer opleiding volgens de junior-trainers van de Baalderborg?
Tijdens de opleiding werd er actief geluisterd naar ons en werden er afwisselende methode en praktijkgerichte oefeningen gebruikt. De training bood een goede balans tussen theorie en praktijk, waarbij verschillende oefeningen zowel individueel als in teamverband werden uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in het onderwerp ‘’agressie en grensoverschrijdend gedrag’’. De training heeft ons meer zelfvertrouwen gegeven waardoor wij ons bekwaam voelen tijdens de training en waardoor wij instaat zijn om professioneel advies aan de organisatie te geven. De training heeft een bijdrage geleverd aan het feit dat we ons nu meer een team voelen, we vertrouwen elkaar en ondersteunen elkaar onvoorwaardelijk. We zijn nu meer in staat om in te spelen op de behoefte van de deelnemers en hierdoor onze trainingen nog beter af te stemmen op de praktijk.’’
Afronding en vervolg
Aan het einde van het traject hebben we in de praktijk nog meegekeken met de junior-trainers en hun nog van tips – tops voorzien.
Het opleidingstraject is daarna officieel afgerond met de uitreiking van een deelnemers certificaat en een persoonlijk woordje voor eenieder.
We hebben met elkaar afgesproken om minimaal éénmaal per jaar elkaar nog te zien, voor ondersteuning en om praktijkervaringen uit te wisselen.
Baalderborg (Jolien, Edward, Judith en Ralf), bedankt voor jullie prettige samenwerking en goede zorgen!
Wil je meer informatie ontvangen over de Train de Trainer: “Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag?”
Neem dan vrijblijvend contact met ons op:
www.blanco-organisatieontwikkeling.nl
jamilla@blanco-bericht.nl
06- 38 25 57 75
Of volg ons op LinkedIn