Praktijkcasus | Opleiden trainers “omgaan met agressie” binnen Baalderborg Groep

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:praktijkpagina

Train de Trainer ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’

Binnen de Baalderborg Groep hebben wij afgelopen jaar het traject Train de Trainer ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’ afgerond. Baalderborg Groep is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met ontwikkelingsproblemen en ouderen met een intensieve zorgvraag.

Wat is Train de Trainer?

In onze blanco Train de Trainer opleiding leiden we deelnemers op om binnen hun eigen instelling de training: ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’ te verzorgen.
De nadruk van de training ligt op het delen van een visie in het omgaan met agressie, het samenwerken in het preventief handelen en het ontwikkelen van de juiste competenties.
Het je eigen maken als professional (wij noemen dat het leren op identiteitsniveau) gaat verder dan het aanleren en ontwikkelen van vaardigheden.

In de trainersopleiding ligt het accent vooral op ‘’het zelf doen’’, uitproberen en de dialoog hierover voeren. Samen werken aan de oefeningen, de theorie je eigen maken en het verzamelen of ontwikkelen van het juiste trainingsmateriaal. We maken in de opleiding gebruik van de e- learning en van ervaringsgericht leren.
Waarover later in dit stuk meer.

Wie is de Baalderborg Groep?

De Baalderborg heeft als motto: ‘’Lééf je leven’’. Dit motto benadrukt, haal uit je leven wat erin zin en doe het op je eigen manier. Er is zelfs een speciaal lied geschreven.

De Baalderborg Groep biedt betrokken en liefdevolle zorg en ondersteuning voor kinderen, (jong) volwassenen en ouderen; bij hen thuis, op de woonlocaties, bij het dagactiviteiten centra of binnen de beschermde werkplekken.
De Baalderborg Groep biedt ondersteuning op maat met professionele zorg. Met respect voor de eigen regie en (geloofs)beleving, en zij aan zij met het netwerk om hen heen.

Ieder mens verdient het om zijn leven op een waardevolle en zo zelfstandig mogelijke manier te kunnen leven, ook als dat op eigen krachten niet (helemaal) lukt.

Ontwikkelen en professionaliseren

Recent heeft blanco een aantal medewerkers van de Baalderborg Groep met succes opgeleid tot junior-trainer.
Om deze junior trainers goed te ondersteunen is er een vervolgtraject georganiseerd.
De Baalderborg Groep heeft ons de volgende ondersteuningsvraag gesteld:

‘’Ondersteun de huidige agressie junior trainers in het optimaliseren van kennis en vaardigheden in hun vakgebied, om zich zo verder te ontwikkeling en professionaliseren’.

Wat is de inhoud van de Train de Trainer opleiding?

Het Train de Trainer programma bestaat uit verschillende onderdelen welke we hebben onderverdeeld in 6 trainingsdagen. Onderdelen die tijdens de training aan bod komen waren onder andere:

• Didactiek in het kader van theorie en praktische vaardigheid
Tijdens dit onderdeel staat we stil bij het oefenen van didactische vaardigheden in het omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’.
• Samenwerking, communicatie
Het kunnen hanteren en communiceren over eigen gevoelens ten aanzien van agressie is een voorwaarde voor professioneel handelen. Van een junior trainer wordt verwacht dat deze vaardigheden goed worden beheerst en daarin adviserend en ondersteunend kan zijn binnen de teams.

Blanco online leeromgeving

Tijdens de Train de Trainer opleiding maken wij gebruik van een door ons ontwikkeld e-learning programma ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’.
In de e- learning komen verschillende onderwerpen aan bod die ook verweven zijn in de praktijk bijeenkomsten.  

Denk bijvoorbeeld aan:
Onze visie en uitgangspunten
• De Schaal van ERG (Emotie en Ratio Gescheiden)
• Betekenis geven aan gedrag
• Angst en spanning

Wil je een kijkje nemen in onze online leeromgeving?
Vraag dan een proefaccount aan via jamilla@blanco-bericht.nl

Hoe we het georganiseerd hebben

Met de junior trainers hebben we een aantal bijeenkomsten georganiseerd en hebben we o.a. stil gestaan bij individuele leerdoelen, de dialoog gevoerd over de visie op fixatie en met elkaar een bestaansrecht en kerndoel geformuleerd. Iedere deelnemers kreeg na elke bijeenkomst een huiswerkopdracht mee in de vorm van een korte presentatie voor de volgende keer, gerelateerd aan het onderwerp ‘’agressie en grensoverschrijdend- gedrag.

Ook hebben we een dagdeel letterlijke geoefend met gedrag met behulp van onze gedragsleverancier. De junior trainers hebben geoefend in het omgaan met weerstand en we hebben de vraag behandeld ‘’hoe geef je stevig richting als trainer’’.
Ook het onderwerp ‘’emoties van deelnemers tijdens trainingen’’ is aanbod gekomen.
De junior trainers hebben zich verder ontwikkeld in hun persoonlijke leerdoelen en visie op zorg, waardoor zij nu in staat zijn om de medewerkers in de verschillend teams te ondersteunen in het omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag. Een mooi ontwikkel leertraject met een mooi resultaat.

Het resultaat: Veel inzicht en groei van zelfvertrouwen

‘’Wat waren de effecten en resultaten na het Train de Trainer opleiding volgens de junior-trainers van de Baalderborg?

Tijdens de opleiding werd er actief geluisterd naar ons en werden er afwisselende methode en praktijkgerichte oefeningen gebruikt. De training bood een goede balans tussen theorie en praktijk, waarbij verschillende oefeningen zowel individueel als in teamverband werden uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in het onderwerp ‘’agressie en grensoverschrijdend gedrag’’. De training heeft ons meer zelfvertrouwen gegeven waardoor wij ons bekwaam voelen tijdens de training en waardoor wij instaat zijn om professioneel advies aan de organisatie te geven. De training heeft een bijdrage geleverd aan het feit dat we ons nu meer een team voelen, we vertrouwen elkaar en ondersteunen elkaar onvoorwaardelijk. We zijn nu meer in staat om in te spelen op de behoefte van de deelnemers en hierdoor onze trainingen nog beter af te stemmen op de praktijk.’’


Afronding en vervolg

Aan het einde van het traject hebben we in de praktijk nog meegekeken met de junior-trainers en hun nog van tips – tops voorzien.
Het opleidingstraject is daarna officieel afgerond met de uitreiking van een deelnemers certificaat en een persoonlijk woordje voor eenieder.
We hebben met elkaar afgesproken om minimaal éénmaal per jaar elkaar nog te zien, voor ondersteuning en om praktijkervaringen uit te wisselen.

Baalderborg (Jolien, Edward, Judith en Ralf), bedankt voor jullie prettige samenwerking en goede zorgen!

jamilla groot koerkamp

Jamilla Groot Koerkamp


Jamilla Groot Koerkamp is trainer met een achtergrond in sociaalpedagogisch werk, coaching en begeleidingskunde. Ze heeft ruim twaalf jaar ervaring in de gehandicaptenzorg en richt zich op de-escalerend werken en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Haar stijl is praktisch, creatief en betrokken, met oog voor zowel de cliënt als de professional.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderPraktijkcasus | Opleiden trainers “omgaan met agressie” binnen Baalderborg Groep

De Wulverhorst | blanco abonnement

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:praktijkpagina

De training ‘’omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag’’ in een abonnementsvorm

Binnen de zorginstelling De Wulverhorst in Oudewater is Jamilla Groot Koerkamp van blanco-organisatieontwikkeling vorig jaar gestart met het ondersteunen van alle medewerkers in het “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag”. De vorm die we samen met de bestuurder Joyce Jacobs hebben gekozen is het blanco abonnementsvorm.

Een blanco abonnement?

 

Bij de blanco abonnementsvorm wordt de zorginstelling ondersteund met een ontwikkeltraject waarin diverse activiteiten worden aangeboden.
Activiteiten die gericht zijn op het professioneel “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag” en de ontwikkeling van de juiste competenties bij medewerkers. Wat bijdraagt aan een toename van het gevoel van veiligheid bij bewoners en professionals. Passend bij de traditie, waarde en missie van de Wulverhorst.

Het blanco abonnement bestaat uit verschillende activiteiten die desgewenst aan- en uitgezet kunnen worden.
We werken binnen de Wulverhorst dus met een flexibel abonnement met een visie op ontwikkeling en samenwerking gedurende drie jaar, zonder verplichtingen en contracten. Het abonnement is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en kan op ieder moment naar wens worden aangepast. Er zijn dus geen langdurige verplichtingen.

training agressie abonnement 2

Wie is de Wulverhorst?

 

Met haar voeten stevig geworteld in de gemeente Oudewater, is De Wulverhorst er voor alle inwoners die zorg of begeleiding nodig hebben. Niet alleen voor ouderen maar ook voor jongeren en iedereen daartussen. Een waarde gedreven instelling die hun missie en visie benadrukken; Hartelijk | Deskundig | Dichtbij.

Laat dat nu perfect passen bij de waarde van blanco!
Perspectief | Samenwerking | Vertrouwen | Gelijkwaardigheid

De Wulverhorst en blanco werken niet voor niets al langere tijd met elkaar samen. Blanco heeft De Wulverhorst in het verleden ondersteund met team ontwikkeltrajecten, omgaan met agressie, individuele coaching en coaching op cliëntniveau.

Allemaal losse trajecten en met goede resultaten. Maar kan dat niet beter, efficiënter en goedkoper worden georganiseerd?
Dat kan, met een blanco abonnementsvorm.

Hoe blanco ondersteuning geeft aan medewerkers, in het professioneel “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag”.

 

‘’Ondersteun De Wulverhorst bij het vormgeven van een agressiebeleid, door het organiseren van een ontwikkeltraject voor alle medewerkers waarin het thema Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag voorop staat’’.

Een ontwikkeltraject welke ondersteuning biedt aan medewerkers in het anders leren kijken en denken over (grensoverschrijdend) gedrag. Zodat medewerkers in staat zijn om emotie en feitelijk gedrag uit elkaar te houden en aan te sluiten bij de menselijke behoefte en ondersteuningsvraag van de cliënten. Dit met als effect dat medewerkers zich veilig voelen en werken vanuit 1 visie, gericht op ontwikkeling en perspectief.

Inhoud van het drie jarig abonnement

De inhoud en de activiteiten van het blanco abonnement is aangepast op de ondersteuningsvraag van De Wulverhorst en bestaat uit diverse activiteiten als de basistraining en E-learning voor alle medewerkers, themabijeenkomsten voor nieuwe personeel en de jaarlijkse opfris trainingen. Later is daar nog een team ontwikkeltraject bij toegevoegd.

De praktijk

In oktober 2022 zijn we gestart en was ik in het begin wekelijks te vinden binnen De Wulverhorst, waar ik mij steeds meer thuis en welkom voelde. In Februari 2023 was ik uitgenodigd om mee carnaval te vieren, wat een feest was dat!
We hebben intensief met bijna alle medewerkers van De Wulverhorst samengewerkt en veelal de dialoog maar ook het pittige gesprek met elkaar gevoerd.

Op dagdeel vier werken wij samen met een gedragsleverancier.
Het idee van een gedragsleverancier is dat er gedrag wordt neergezet wat de deelnemers als uitdagend beschouwen, passend bij een situatie uit de praktijk. De deelnemers kunnen op deze wijze oefenen om op een andere manier te reageren dan ze wellicht gewend zijn. Wat aansluit bij een van onze uitgangspunten:
’Verander de wereld en begin bij jezelf’

We zijn nu bijna een jaar verder waarin iedere medewerker van De Wulverhorst de mogelijkheid heeft gehad om een basistraining of themabijeenkomst te volgen.

Het resultaat: Bewust worden van eigen gedrag en invloed

Wat zijn de effecten en resultaten na het eerste jaar? Aan wie kunnen we dit nu beter vragen dan de bestuurder en de medewerkers zelf.

Joyce Jacobs (bestuurder Wulverhorst)

‘’Medewerkers zijn zich meert bewust van hun eigen gedrag en leren om anders te kijken naar gedrag van de cliënten. Het uitgangspunt van blanco: ‘’Niemand is een klier voor zijn plezier’’ is zichtbaar in de praktijk. Medewerkers zijn nu meer in staat om zich kwetsbaar op te stellen en ondersteunen elkaar waardoor de samenwerking verbeterd. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede, medewerkers zijn zich bewust van hun eigen invloed en verantwoordelijkheden waardoor de professionaliteit is gegroeid.’
Het blanco abonnement gaf veel structuur, gaf perspectief over meerdere jaren en is op maat gemaakt. Passend bij De Wulverhorst.”

In drie woorden: “Maatwerk | Partnership | Deskundigheid”.

Deelnemers uit de training

‘’De training maakt je echt bewust, van je eigen gedrag maar ook hoe collega’s kijken. We weten elkaar nu beter te vinden en maken dingen sneller bespreekbaar en geven sneller onze grenzen aan. We hebben geleerd om niet alleen te kijken naar wát iemand doet maar ook waaróm. Het onderwerp “omgaan met agressie” wordt veel serieuzer genomen en je leert echt anders kijken. Het is zelfs weer leuk om naar een training toe te gaan’’.

De training in 3 woorden: ‘’Waardevol | groei van zelfvertrouwen | openheid”.

En nu verder …

In de komende periode staan de opfris trainingen al volop gepland.
Tijdens de opfristraining blikken we terug op het afgelopen jaar en zullen we samen de verdieping opzoeken aan de hand van praktijkcasussen. In het tweede dagdeel maken we dit praktisch tijdens het ervaringsgericht leren met onze gedragsleverancier.

Ik heb er weer zin in! Daarnaast moet ik natuurlijk nog een originele carnavals outfit bedenken voor het jaarlijkse carnavalsfeest.

jamilla groot koerkamp

Jamilla Groot Koerkamp


Jamilla Groot Koerkamp is trainer met een achtergrond in sociaalpedagogisch werk, coaching en begeleidingskunde. Ze heeft ruim twaalf jaar ervaring in de gehandicaptenzorg en richt zich op de-escalerend werken en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Haar stijl is praktisch, creatief en betrokken, met oog voor zowel de cliënt als de professional.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderDe Wulverhorst | blanco abonnement

Praktijkcasus: Beweging in de Context bij Triade Vitree

Praktijkcasus: beweging in de Context bij Triade Vitree

Binnen het team Bataviahaven van Triade Vitree in Lelystad, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, waren er zorgen over de kwaliteit van zorg. Teamdynamieken waren ingrijpend, rollen en taken onduidelijk, en de ondersteuningsdriehoek kon sterker. Dit maakte verandering noodzakelijk. Daarom werd het traject “Beweging in de Context” gestart.
Het doel is een stevige ondersteuningsdriehoek die de visie versterkt en aansluit bij de vragen van cliënten en medewerkers.

 

Begeleiding door blanco-organisatieontwikkeling

Blanco-organisatieontwikkeling ondersteunt de ondersteuningsdriehoek van Bataviahaven via de “veranderroute voor beweging in de context.” Wij begeleiden hen bij het maken van een helder ontwikkelplan. Samen met de gedragswetenschapper, manager zorg en persoonlijk ondersteuners versterken we stap voor stap de samenwerking, de behandelmethodiek en de behandelroute.

Daarnaast begeleiden wij de driehoeksoverleggen waarin de visie op zorg en behandelrichting worden afgestemd en besproken. Samen formuleren we antwoorden op kritische vragen zoals: Welke dillema’s ervaar je vanuit je rol? Wat is jullie bestaansrecht? Wat zijn onze waarden? Zo ontstaat een concreet plan waarin zowel persoonlijke- als teamontwikkeling centraal staan.

 

Stap 1 en 2: duidelijkheid en visie

De eerste stappen richtten zich op het vaststellen van rollen, taken en verantwoordelijkheden binnen de ondersteuningsdriehoek. Deze bestaat uit manager zorg Milou Stadt, gedragsdeskundige Larissa Jongkind en de persoonlijk ondersteuners van het team. Tijdens bijeenkomsten met blanco, waarin visie en proces centraal stonden, ontstond ruimte voor echte dialoog.

Dit resulteerde in een overzicht op één A4 met duidelijke omschrijvingen van rollen en verantwoordelijkheden. Het gaf het team een leidraad en een gezamenlijk kompas. Larissa ontwikkelde daarnaast een heldere zorgvisie, ook samengevat op één A4, die als fundament dient voor verdere stappen. Door duidelijkheid te scheppen over wie wat doet en waarom, kon het team de zorgkwaliteit actief verbeteren.

In de woorden van Larissa Jongkind, gedragsdeskundige:

In een mooi dialoog zijn de juiste woorden en termen bedacht om kort, bondig en krachtig te omschrijven hoe de visie en missie eruitziet. Zodat dit makkelijk ingezet kan worden als leidraad voor de vervolgstappen. Met behulp van kritische vragen kwamen we op de juiste termen en woorden.”

Eerste resultaten: samenwerking en communicatie verbeterd

Het resultaat van deze eerste stappen? De verheldering van rollen, taken en verantwoordelijkheden versterkt het vertrouwen in de samenwerking binnen de ondersteuningsdriehoek. Dit resulteert in minder verwarring en ruis in de dagelijkse communicatie. De leden van de ondersteuningsdriehoek voelen zich beter toegerust om richting te geven en ondersteuning te bieden binnen het team. En dat geeft kracht.

 

In dialoog met het team

De volgende stap is het bespreken van de visies en afspraken met het bredere team en actief om feedback vragen. Milou benadrukt dat een scherp geformuleerde visie essentieel is om de juiste vragen en reacties uit te lokken. De ondersteuningsdriehoek merkt dat open en pittige gesprekken, waarin iedereen uitspreekt wat ze denken, zien, voelen en ervaren, de samenwerking verbeteren.

Daarnaast zorgen deze gesprekken voor meer werkplezier. Door tijd te nemen voor dialoog en afstemming, versterken ze niet alleen de zorgkwaliteit, maar groeit ook de voldoening in het werk.



Kwaliteit van zorg en plezier in het werk

De verbeterde communicatie en samenwerking heeft niet alleen de zorgkwaliteit verhoogd, maar draagt ook bij aan het werkplezier. Het vertrouwen in elkaar en het hebben van een helder, gedeeld doel geeft energie en richting. Door een stevig fundament in de ondersteuningsdriehoek kan het team de zorg verder versterken en ontwikkelen. Het doel van dit traject – beweging brengen in een vastgelopen situatie – is ingezet.

Benieuwd wat een stevige ondersteuningsdriehoek kan betekenen voor jouw team?
Neem gerust contact op met ons voor een verkennend gesprek.

rene van koningsbruggen

René van Koningsbruggen


René van Koningsbruggen is mede-eigenaar van blanco-organisatieontwikkeling en een ervaren Triple-C trainer. Hij begeleidt teams en organisaties binnen de complexe zorg, met een focus op het creëren van perspectief en ontwikkeling. Zijn aanpak is optimistisch, kritisch en sensitief, waarbij hij uitgaat van vertrouwen en de overtuiging dat ieder mens handelt vanuit de juiste intentie. René’s missie is om beweging te brengen waar het vastloopt en zichzelf uiteindelijk overbodig te maken.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderPraktijkcasus: Beweging in de Context bij Triade Vitree

Interim-management: samen naar oplossingen door reflectie en verbinding.

Interim-management:

samen naar oplossingen door reflectie en verbinding.


Onze blanco interim-managers bieden niet alleen tijdelijke ondersteuning, maar maken echt verschil door hun mensgerichte aanpak en focus op duurzame verandering. Met oog voor zowel de cliënt als de context waarin teams functioneren, zorgen zij voor beweging, zelfs in vastgelopen situaties. Door kritische vragen te stellen, het ‘waarom’ van gedrag centraal te stellen, en altijd ruimte te creëren voor reflectie, ontwikkelen zij teams die resultaatgericht en veerkrachtig zijn.

De casus: tijdelijke vervanging met blijvende impact

Deze casus betreft een tijdelijke vervanging van 3-4 maanden, waarbij onze blanco interim-manager is ingezet voor teams met complexe zorgvragen. Deze teams hadden specifieke uitdagingen, wat het moeilijk maakte om een vaste manager te vinden. De blanco interim-manager bood gedurende deze periode niet alleen tijdelijke stabiliteit, maar bracht ook waardevolle expertise in de omgang met complexe zorgvragen. Toen de blanco interim-manager begon, was er al drie maanden sprake van de afwezigheid van een vaste manager en werd dit opgelost door een waarnemend manager. Deze situatie leidde ertoe dat de teams zich niet gehoord of gezien voelden, en er was een duidelijk gebrek aan verbinding met de organisatie. Er was een risico op negatieve invloed op de samenwerking en het vertrouwen binnen de teams, wat zorgde voor een stagnerende werksfeer en een gebrek aan motivatie.

De aanpak: verbinden, stabiliseren en ontwikkelen

Het belangrijkste doel van de blanco interim-manager in deze opdracht was om in korte tijd een goede basis te leggen voor de nieuwe, vaste manager. Dit betekende vooral het zorgen voor een gedegen overdracht, ondersteund door een grondige analyse van de situatie en de belangrijkste aandachtspunten. Onze blanco interim-manager richtte zich op het herstellen van de verbinding binnen de teams, het bieden van stabiliteit, en het creëren van inzicht in de uitdagingen en kansen. Deze analyse moest de nieuwe manager in staat stellen om vanaf de eerste dag effectief aan de slag te gaan.

De blanco interim-manager begon met individuele gesprekken met alle medewerkers om hen beter te leren kennen en om inzicht te krijgen in de behoeften die er vanuit het team leefden. Deze 1-op-1 kennismakingsgesprekken zijn essentieel om vertrouwen op te bouwen en om een beter beeld te krijgen van de onderliggende uitdagingen binnen de teams. Daarnaast werd de vergaderstructuur opnieuw onder de loep genomen, zodat deze beter aansloot bij de wensen en behoeften van de medewerkers.

Resultaten en veranderkracht: duurzame groei

De opdracht, oorspronkelijk drie maanden, werd meerdere keren verlengd door nieuwe uitdagingen, zoals intensievere samenwerking, coaching van medewerkers en ondersteuning bij de wisseling van bestuur. Onze blanco interim-manager speelde hierin een cruciale rol, verbeterde de communicatie en de samenwerking binnen teams en versterkte het vertrouwen tussen teamleden. Dit legde een stabielere basis voor toekomstige ontwikkeling.

Een bestuurder vertelt over de waardevolle ondersteuning van de blanco interim-manager:

“Hij is een kritische vriend die niet alleen naar de cliënt kijkt, maar ook naar de context waarin de cliënt en het team functioneren. Zijn deskundigheid en waarneming zonder oordeel creëren ruimte voor reflectie bij medewerkers en teams.”

Deze manier van werken legt de focus op het waarom van gedrag en helpt teams om kritisch en oplossingsgericht na te denken, wat uiteindelijk leidt tot duurzame verandering.

Een collega-manager voegt toe:

“Wat mij opvalt, is zijn daadkracht. Hij schuwt geen confronterende gesprekken, ongeacht op welk niveau in de organisatie. Hij is eerlijk, draait niet om zaken heen, maar doet dit altijd met respect en verbinding. Dat maakt hem een menselijke manager die tegelijkertijd resultaatgericht werkt.”

Zelfs in situaties met weerstand blijft de aanpak effectief:

“Hij geeft medewerkers de ruimte om hun verhaal te vertellen en beweegt mee als dat binnen de kaders past. Is dat niet het geval, dan weet hij dit beleefd en daadkrachtig te weerleggen zonder dat iemand zich ongehoord voelt,” aldus een HR-medewerker. “Zijn analytische blik en leiderschap zorgen ervoor dat afspraken niet alleen uitlegbaar zijn, maar ook bijdragen aan het grotere geheel.”

Het vermogen om te schakelen tussen verschillende leiderschapsstijlen is een sterke troef: “Hij voelt goed aan wat een situatie vraagt en beweegt soepel tussen verbindend en sturend. Hij creëert ruimte voor teams om verantwoordelijkheid te nemen, zonder de regie uit handen te geven”, vertelt een collega.

Met een focus op veranderkracht, het versterken van collega’s in hun rol, en een mensgerichte werkwijze, zorgen onze blanco interim-managers voor blijvende impact binnen organisaties.

Conclusie: blijvende verandering en groei

De inzet van onze blanco interim-managers gaat verder dan tijdelijke vervanging; zij creëren een solide basis voor toekomstige ontwikkeling. Door te werken aan verbinding, duidelijkheid, en een mensgerichte aanpak, worden teams weerbaar en resultaatgericht. Met onze aanpak leggen we niet alleen de focus op de inhoud, maar ook op de samenwerking en het welzijn van medewerkers. Dit maakt dat onze blanco interim-managers meer bieden dan tijdelijke ondersteuning: zij zorgen voor blijvende verandering en groei, voor zowel teams als de organisatie.

ferry jansen

Ferry Jansen


Ferry is organisatieadviseur met een achtergrond in bedrijfskunde en verandermanagement. Hij helpt organisaties bij het versterken van samenwerking, leiderschap en teamontwikkeling. Zijn aanpak is persoonlijk, analytisch en gericht op blijvende beweging. Met aandacht voor zowel mensen als processen weet hij organisaties te begeleiden naar duurzame verandering.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderInterim-management: samen naar oplossingen door reflectie en verbinding.

Praktijkcasus | De dialoog voeren over visie, niet over geld!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:praktijkpagina

Praktijkcasus | De dialoog voeren over visie, niet over geld!


Weet je nog? Onze eerste kennismaking met Cordaan, eerder dit jaar. Het was geen standaardgesprek over offertes of kosten, maar een dialoog waarin we samen onderzochten wat écht belangrijk is. Het ging niet over geld, maar over visie – over hoe je als organisatie en team kunt groeien door samen te werken vanuit een gedeelde basis.

Dat eerste gesprek legde een fundament voor een mooie samenwerking. In september spraken we elkaar opnieuw, en deze keer werd de vraag nóg scherper geformuleerd: “Help ons om als intern team van trainers één geheel te worden, en een breed toepasbaar programma over agressie en grensoverschrijdend gedrag te ontwikkelen dat vanuit onze visie werkt.” Dat klonk als een uitdaging die perfect bij blanco past.

Van visie naar een krachtig teamplan

Wat ons direct opviel, was de wens om verder te kijken dan alleen het ontwikkelen van een training. Het ging over meer: het versterken van samenwerking, vertrouwen en verbinding binnen het team van Cordaan. Samen kwamen we tot een plan waarin teamontwikkeling en inhoud hand in hand gaan.

Het Blanco Team Ontwikkelingsprogramma (BTO) vormt hierin de basis. Dit programma start met een tweedaagse workshop waarin vertrouwen, constructieve communicatie en een gedeelde visie centraal staan. Tegelijkertijd werken we aan de eerste stappen van het nieuwe Cordaan-brede programma voor agressie en grensoverschrijdend gedrag.

Een traject dat blijft bewegen

Na de workshop blijven we in beweging. Met maandelijkse integratiesessies zorgen we ervoor dat het teamplan verder groeit en aansluiten blijft bij de actuele uitdagingen van het team. Het doel? Een team dat niet alleen effectief samenwerkt, maar ook een stevige basis biedt voor alle collega’s binnen Cordaan.

Wat we samen willen bereiken

De samenwerking met Cordaan draait om het bouwen van een sterk en professioneel team. Samen werken we toe naar:

  • Een breed toepasbaar programma dat aansluit bij de praktijk en visie van Cordaan.
  • Een team dat stevig staat en functioneert als aanspreekpunt voor het thema agressie en grensoverschrijdend gedrag.
  • Een eenduidige visie binnen Cordaan, op alle niveaus van de organisatie.
  • Een cultuur van vertrouwen en verbinding, waarin iedereen vanuit kracht en respect samenwerkt.

Meer dan een samenwerking

Deze reis met Cordaan gaat verder dan het maken van een product of het afronden van een training. Het gaat over een gezamenlijke visie, duurzame verandering en werken vanuit een gedeelde overtuiging.

Herken jij je in deze ambitie? We nodigen je uit om met ons in gesprek te gaan. Samen kijken we naar wat jouw organisatie nodig heeft om te groeien en te bloeien – vanuit visie, verbinding en beweging.

email foto Jamilla

Jamilla Groot Koerkamp


Jamilla Groot Koerkamp is trainer met een achtergrond in sociaalpedagogisch werk, coaching en begeleidingskunde. Ze heeft ruim twaalf jaar ervaring in de gehandicaptenzorg en richt zich op de-escalerend werken en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Haar stijl is praktisch, creatief en betrokken, met oog voor zowel de cliënt als de professional.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderPraktijkcasus | De dialoog voeren over visie, niet over geld!

Training “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag” in een blanco abonnement

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:praktijkpagina

Blanco abonnementsvorm training “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag”.


Binnen de Wulverhorst zijn wij een jaar geleden gestart met ons blanco abonnementsvorm training “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag”. Een abonnement op maat met verschillende pakketten en activiteiten, gericht op langdurige ondersteuning van teams.

Het afgelopen jaar hebben bijna alle medewerkers de basistraining gehad. Begin deze maand zijn we van start gegaan met de herhalingstrainingen, of beter gezegd; de verdieping.

Herhalingstrainingen
Nadat we de nieuwe medewerkers hebben meegenomen in de onze visie op “omgaan met agressie” hebben we teruggeblikt op het afgelopen jaar.
We spraken over de schaal van ERG (emotie en ratio gescheiden houden) en het uitgangpunt ‘’Niemand is een klier voor zijn plezier’’ wat steeds vaker zichtbaar is op de werkvloer.
Er wordt ervaren dat er een open cultuur ontstaan waarin onvoorwaardelijke ondersteuning steeds meer vanzelfsprekend is.

frustratie instrumentele agressie

De training heeft laten zien dat mensen verschillend kijken naar hetzelfde gedrag en dat het bespreken hiervan veel oplevert. De professionals binnen de Wulverhorst hebben ervaren dat ze sneller hun grenzen aangeven en dat het ‘’vergoelijken’’ van gedrag steeds minder voorkomt.
Het vergoelijken wil zeggen dat je bepaalde grensoverschrijdend gedrag normaal gaat vinden.
Het wel bekende: ‘’het hoort erbij’.

Al met al kunnen we zeggen dat het thema “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag” serieus wordt genomen. Wat resulteert in het op tijd aangeven van grenzen en elkaar ondersteunen steeds vanzelfsprekender wordt. Wel wordt er erkend dat ‘’de waan van de dag’’ snel de overhand neemt waardoor het stilstaan bij dit thema lastig wordt. Daar valt nog winst in te behalen.

Praktijkcasus

Vervolgens hebben we in kleine groepen met elkaar een casus uit de praktijk besproken aan de hand van de volgende vragen:

• Wat is er gebeurd?
• Welk gevoel of welke emotie heb je ervaren?
• Wat heb je gedaan?

We hebben de casussen hierna plenair met elkaar besproken en ervaringen met elkaar gedeeld.

Betekenis geven aan gedrag

Aan de hand van de casus hebben we in dezelfde kleine groepen de oefening ‘’betekenis gegeven aan gedrag’’ gedaan.

• Beschrijf concreet het gedrag
• Geeft hieraan een betekenis en kom gezamenlijk tot een hypothese
• Vanuit deze hypothese geef je antwoord op de vraag: wat heeft iemand nodig?
• Aanvullende denkvraag: wat heb je zelf nodig?

Aan de hand de praktijkcasussen en de bijbehorende opdracht hebben we direct de tweede bijeenkomst voorbereid. In de tweede bijeenkomst zal onze gedragsleverancier ook weer aanwezig zijn en kunnen we het gedrag en de reacties hierop direct met elkaar oefenen.

Wat mij betreft een mooie en leerzame herhalingstraining waarmee de deelnemers in de praktijk direct aan de slag kunnen!

email foto Jamilla

Jamilla Groot Koerkamp


Jamilla Groot Koerkamp is trainer met een achtergrond in sociaalpedagogisch werk, coaching en begeleidingskunde. Ze heeft ruim twaalf jaar ervaring in de gehandicaptenzorg en richt zich op de-escalerend werken en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Haar stijl is praktisch, creatief en betrokken, met oog voor zowel de cliënt als de professional.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderTraining “omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag” in een blanco abonnement

Praktijkcasus | Succesvolle samenwerking met De Binnenvest

Succesvolle samenwerking met De Binnenvest


Samen werken aan veiligheid en groei.”

Dit jaar zijn wij een mooie samenwerking gestart met De Binnenvest, een zorginstelling in Leiden, met als doel het leren omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie.

Vanaf het begin was duidelijk dat deze samenwerking meer is dan een kortstondige training; het is een langdurige investering in veiligheid, ontwikkeling en groei – en daar zijn we trots op. We hebben gekozen voor een flexibel abonnement, waarin we De Binnenvest op maat ondersteunen in hun ontwikkeltraject.

Het traject richt zich niet alleen op het versterken van de competenties van de medewerkers, maar draagt ook bij aan de veiligheid en het (zelf)vertrouwen. Dit sluit naadloos aan bij de waarden en missie van De Binnenvest. Het is mooi om te zien hoe ons aanbod van diverse activiteiten precies kan inspelen op wat op dat moment nodig is, wat zorgt voor flexibiliteit en maatwerk.

Wat deze samenwerking zo succesvol maakt, is de gedeelde visie: ontwikkeling kost tijd, en door gedurende langere periodes aandacht te besteden aan thema’s als agressie en grensoverschrijdend gedrag, zien we dat het aangeleerde onderdeel wordt van de identiteit van de medewerkers en teams. Dit zorgt niet alleen voor een veilige omgeving, maar maakt de organisatie uniek en herkenbaar in haar aanpak.

De samenwerking met De Binnenvest is gebaseerd op vertrouwen, zonder starre contracten of verplichtingen. Gedurende drie jaar werken we vanuit een flexibele abonnementsvorm die op ieder moment aangepast kan worden naar de wensen van de organisatie. Dit geeft ons alle ruimte om samen te groeien en te blijven ontwikkelen, zonder dat er druk ontstaat vanuit vaste afspraken.

De eerste resultaten spreken voor zich, en het enthousiasme voor de toekomst is groot. Samen willen we verder bouwen aan een veilige en ontwikkelingsgerichte omgeving. Wat ons betreft is dit pas het begin!

Nieuwsgierig hoe wij ook jouw organisatie kunnen ondersteunen in groei en ontwikkeling?
Laten we samen verkennen wat er mogelijk is!

email foto Jamilla

Jamilla Groot Koerkamp


Jamilla Groot Koerkamp is trainer met een achtergrond in sociaalpedagogisch werk, coaching en begeleidingskunde. Ze heeft ruim twaalf jaar ervaring in de gehandicaptenzorg en richt zich op de-escalerend werken en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Haar stijl is praktisch, creatief en betrokken, met oog voor zowel de cliënt als de professional.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderPraktijkcasus | Succesvolle samenwerking met De Binnenvest

Praktijkcasus | Medewerkers helpen zichzelf te ontwikkelen in het anders denken en kijken naar agressie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:praktijkpagina

Praktijkcasus De Groote Aard

Medewerkers helpen zichzelf te ontwikkelen in het anders denken en kijken naar agressie

 

Al vele jaren werkt blanco samen met de Groote Aard in Eersel. Een erg leuke en gastvrije school voor leerlingen met een speciale onderwijsvraag. Op deze school zitten leerlingen van 4 tot 20 jaar oud. Ze zijn verdeeld over een SO-afdeling (speciaal onderwijs) en een VSO-afdeling (voortgezet speciaal onderwijs). 

Zij bereiden leerlingen voor om op een zo volwaardig mogelijke manier deel uit te maken van de samenleving. Dit doen ze door zinvol en passend onderwijs te bieden aan iedere leerling.

Op deze school geven we ieder jaar een basistraining “Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag” Of te wel BTA (Blanco-AgressieTraining). Deze training ondersteunen we met een door blanco ontwikkelde e-learning. Deze volgt men voor aanvang van de praktijktraining. We hebben gezien dat deze volgorde een meerwaarde heeft voor het leereffect. Herhaling is van groot belang om het onderdeel te maken van identiteit van de professional.

Door de jarenlange samenwerking weten we wat we aan elkaar hebben en zijn we ook in staat met de Groote Aard om naar individuele casuïstiek te kijken, intervisie te verzorgen of een studiedag te organiseren. Bij blanco vinden we het belangrijk dat je blijft ontwikkelen en de nieuwste inzichten meeneemt in je aanbod. Dat kunnen we niet alleen en daardoor is de samenwerkingsrelatie van groot belang.

Schaal van ERGOnderwerpen die in de basistraining aan bod komen is onder andere de Schaal van ERG. De basis van onze methodiek. Hierbij houden we de Emotie gescheiden van wat er feitelijk (de Ratio) gebeurt.

“ERG” staat letterlijk voor hoe ERG jij een bepaalde vorm van agressie ervaart en is ook een afkorting: Emotie en Ratio Gescheiden.

 

Samenwerken met een gemeenschappelijke visie


Zoals hiervoor ook beschreven werken we al vele jaren intensief samen met deze school. Ik schrijf samen, omdat het ook echt zo voelt. Het contact is goed en er is vertrouwen in de wederzijdse kennis en kunde. Ook sluiten de visies van blanco en de Groote Aard goed bij elkaar aan. De kern van deze gedeelde visie is dat we in dit geval uitgaan van de behoefte en belangen van het kind. De behoefte is van belang om het gedrag van het kind goed te kunnen duiden daar waar de behoeften van het kind onder druk staan, maar ook om deze op de juiste wijze te ondersteunen.  

De overtuiging die daarbij hoort is dat als we sensitiever voor deze signalen zijn, we ook beter (responsief) kunnen reageren en acteren. Dit vraagt van leerkrachten dat ze open blijven staan voor ontwikkeling. Steeds met zijn allen de volgende stap kunnen blijven maken. Het uiteindelijk doel hierbij is dat we preventief kunnen handelen in het voorkomen van ernstig grensoverschrijdend en agressief gedrag. We kunnen op dit moment nog steeds constateren dat we goed op weg zijn met elkaar.

Door het op deze wijze te doen voelt het team zich gesteund en gehoord doordat er ook tijd gemaakt wordt om met elkaar te sparren over situaties waar je als leerkracht mee te maken krijgt. Het creëren van gouden tijd. (niet urgente maar wel hele belangrijke onderwerpen bespreken)

Voor blanco-organisatieontwikkeling is het mooi dat we jaarlijks bij meerdere activiteiten betrokken zijn die gaan over agressie en grensoverschrijdend gedrag. Het zorgt ervoor dat je de visie in een breder perspectief met elkaar kunt delen. In de werkvormen die we gebruiken zorgen we dat de uitwisseling van visie en kennis en het “samendoen op de voorgrond staat.

Ook in de komende jaren is het plan om met elkaar te blijven samenwerken en te werken aan de reductie van agressie en grensoverschrijdend gedrag. Dit gaan we doen door het blijven opleiden van nieuwe medewerkers, herhalingstrainingen, ondersteuning van de interne begeleiders en ook de ouders te blijven betrekken bij de ontwikkelingen. Wij kijken ernaar uit om daarin ondersteunend en adviserend te zijn.

Uitspraken van deelnemers na de bijeenkomsten: 

  • “Ik merk dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen in het omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag.”
  • “Ik heb het gevoel dat we het meer samen doen. Ik sta er niet alleen voor.”
  • “Ik vond het prettig om te ervaren en te horen hoe mijn collega’s tegen agressie en grensoverschrijdend gedrag aankijken.”
Onno-Paans

Onno Paans


Onno Paans is organisatieontwikkelaar met een scherp oog voor wat mensen en teams in beweging brengt. Met een achtergrond in filosofie en bedrijfskunde weet hij complexe vraagstukken te vertalen naar praktische stappen vooruit. Hij luistert, prikkelt en zet aan tot reflectie – altijd met oog voor het grotere geheel én de mens achter het werk.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderPraktijkcasus | Medewerkers helpen zichzelf te ontwikkelen in het anders denken en kijken naar agressie

Praktijkcasus | beweging creëren in een team waarin het gevoel van veiligheid ontbrak

Bij een instelling in het midden van het land was er sprake van een gebrek aan vertrouwen waardoor er onvoldoende basis was om met elkaar samen te werken. Daardoor heerste er een onveilig gevoel in het team. Het team ervoer geen eenheid en verbinding, maakte weinig gebruik van elkaars kwaliteiten en stemde de zorg die ze leverde onvoldoende met elkaar af. Ook was het team te groot en te complex om de zorg goed te organiseren. Kortom, er was een helder veranderverlangen op het niveau van samenwerking en verbinding.

De teamleider binnen het team kende blanco al van een ander traject. Daar had zij René aan het werk gezien bij een ander team waar sprake was van een vastgelopen situatie rondom een cliënt met een complexe zorgvraag. Ze werd enthousiast over de manier hoe hij daarmee omging en al snel perspectief bood. Dat wilde ze voor haar team ook!

De ondersteuningsvraag vanuit de organisatie:

Het team wat wij mochten ondersteunen is een afdeling voor psychiatrie waar mensen worden behandeld met ingewikkelde en ernstige psychiatrische problemen. Vaak gaat het om mensen met een combinatie van verschillende stoornissen. Bijvoorbeeld autisme en persoonlijkheidsproblematiek, een psychotisch toestandsbeeld of een antisociale persoonlijkheidsstoornis.

In een aantal gesprekken met het team en de teamleider kwamen we tot de volgende ondersteuningsvraag:

“Ondersteun ons met een ontwikkeltraject om samen met het team ontwikkeling, beweging en verbinding te creëren. In de wijze van behandelen en begeleiden, de wijze van organiseren en de ondersteuning van medewerkers. Met als resultaat dat het 1 team is dat op basis van vertrouwen effectief en resultaatgericht werkt, waarin kwaliteiten en ervaringen benut worden.”

Deze ondersteuningsvraag hebben wij vertaald in een ontwikkeltraject waarin het opbouwen van een hecht team centraal stond.

Het Blanco Team Ontwikkelingsprogramma (BTO) op maat

Om het team weer op basis van vertrouwen te laten werken, hebben we het team ondersteund met een Blanco Team Ontwikkelingsprogramma (BTO). Het BTO- programma is een beproefde en ondersteunende methodiek, wat bestaat uit het ontwikkelen van een jaarplan met resultaatgerichte doelen en acties. Het gehele traject bestond uit een 2-daagse training en 11 vervolgbijeenkomsten.

Tijdens de tweedaagse training ging het team aan de slag met een inspirerende visie voor het komende jaar. Het waren twee inspirerende en creatieve dagen waarin het team letterlijk in beweging werd gezet! Aan het eind van de tweede dag was er een eenduidige visie voor het komende jaar gecreëerd. Met een concreet plan van aanpak, gericht op daadwerkelijke beweging en ontwikkeling. Deze visie paste op 1 A4 die het team als ontwikkelposter heeft opgehangen.

Na de training stonden de vervolgbijeenkomsten op de planning. Daarin zijn we dieper ingegaan op actuele thema’s en onderwerpen die het team zelf aandroeg.

In de vervolgbijeenkomsten heeft het team regelmatig stilgestaan hoe zij de afgelopen periode hebben gepresteerd als het gaat om eigen houding, gedrag, acties en resultaten. Het team leerde zich op de toekomst te richten en kwam steeds meer op één lijn door telkens waardevolle lessen uit het verleden te trekken en die mee te nemen naar de toekomst. De discussies hierover leverde het inzicht, de energie, de inspiratie en nieuwe concrete acties op voor de volgende maand.

Afstemming en verbinding in visie en werkwijze

praktijkcasus ggz centraal

De kernwoorden in dit ontwikkeltraject waren:

  • afstemming en verbinding in visie en werkwijze
  • samenwerken en een hecht team vormen
  • vergroten van kwaliteit van zorg.

Na het ontwikkeltraject is er binnen het team meer verbinding en zoeken de teamleden elkaar meer op. Ze merken zelf dat er een andere en vooral professionelere manier van communiceren is. Vertrouwen is nu de basis en de spanning binnen het team is weg. Oftewel: ze zijn en werken meer als één team. Na de laatste bijeenkomst zijn ze uit eten geweest en de resultaten waren goed zichtbaar. Zoals ze ons zelf vertelden: “De sfeer was goed, er was veel lol en humor”. 

Het pittige gesprek voeren

“We zijn nu 1 hecht team dat professionaliteit uitstraalt. We zijn in staat om inhoud en betrekking van elkaar te scheiden.”, aldus de teamleider. Door het formuleren van een visie waar iedereen achterstaat, is verbinding en afstemming nu nog steeds te zien. De communicatie binnen het overleg en de intervisies is sterk verbeterd. Het team is veel meer in staat om het echte gesprek met elkaar te voeren over de zorg en visie. De basis van samenwerken en zorg staat. Het team geeft elkaar meer feedback en zijn in staat om grenzen aan te geven en zichzelf kwetsbaar op te stellen. Wel hebben ze nog stappen te zetten in het voeren van een pittige gesprek als emoties oplopen.

We vroegen aan de teamleider wat zij als resultaat ziet van de trainingen:

“Wat we wilden loslaten is ook echt losgelaten. Het team is pro-actiever en luistert meer naar elkaar. De cultuurverschuiving en de ontwikkeling is nog steeds gaande.

De tijdens het traject ontwikkelde visie door het team hangt nog steeds op kantoor en de gesprekken daarover worden nog steeds gevoerd.  De gekozen thema’s raken nog steeds de kern. Het team blijft in beweging.

Ik voel mij meer in verbinding met het team en ben beter in staat om ingewikkelde processen te begeleiden. Maar ook ben ik hierdoor beter in staat om openheid en kwetsbaarheid te laten zien waardoor ik een stevigere positie als leidinggevende heb.
Door de verbinding en afstemming binnen het team verlopen evaluaties met patiënten ook positiever. Dat wordt zeker door de patiënt gevoeld. De algehele kwaliteit van zorg is gegroeid.”

 

Terugblik op het traject

Aan het begin van het traject was er sprake van weerstand, maar gedurende het traject hebben we er samen met het team hard aan gewerkt om het vertrouwen op te bouwen. Dat is meer dan gelukt! We zijn trots op wat het team heeft bereikt in de samenwerking en het opbouwen van een hecht team.

Vanuit het team kregen we terug dat ze zich op een prettige manier ondersteund gevoeld hebben. We hielden hen vaak een spiegel voor. Soms op een pittige en confronterende manier, maar altijd passend en respectvol. Daarnaast hebben ze het als fijn ervaren dat het programma flexibel werd ingestoken en dat ze veel ruimte kregen om zelf zaken op de agenda te zetten.

Door het traject zijn ze aan het denken gezet en zijn ze in staat nu anders te kijken naar hun eigen werkwijze en de zorg die ze leveren.

Rene-van-Koningsbruggen

René van Koningsbruggen


René van Koningsbruggen is mede-eigenaar van blanco-organisatieontwikkeling en een ervaren Triple-C trainer. Hij begeleidt teams en organisaties binnen de complexe zorg, met een focus op het creëren van perspectief en ontwikkeling. Zijn aanpak is optimistisch, kritisch en sensitief, waarbij hij uitgaat van vertrouwen en de overtuiging dat ieder mens handelt vanuit de juiste intentie. René’s missie is om beweging te brengen waar het vastloopt en zichzelf uiteindelijk overbodig te maken.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderPraktijkcasus | beweging creëren in een team waarin het gevoel van veiligheid ontbrak

Praktijkcasus | blanco team ontwikkelprogramma | van der Hoeven Kliniek

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:praktijkpagina

Hoe we ontwikkeling, afstemming en verbinding creëerde in een team


Soms raakt een team zo verstrikt in de waan van de dag dat ontwikkeling en onderlinge verbinding op de achtergrond raken. Dat gold ook voor het team ‘hoofden behandeling’ van de Van der Hoeven Kliniek, locatie de Voorde. Zij wilden niet alleen uit die dagelijkse drukte stappen, maar ook als team sterker en meer verbonden worden.

Met die wens zijn we aan de slag gegaan. Niet met een standaard aanpak, maar met ons vernieuwde Blanco Team Ontwikkelprogramma (BTO). In dit traject draait alles om het creëren van vertrouwen, richting en samenwerking – en dat allemaal met een duidelijke focus op duurzame ontwikkeling. Hoe we dit aanpakten en welke resultaten we samen hebben behaald? We nemen je graag mee in deze inspirerende casus.

Wie is ‘Van der Hoeven Kliniek’?

‘Van der Hoeven Kliniek’ is een centrum voor klinische forensische psychiatrie voor mensen aan wie de rechter tbs (terbeschikkingstelling) met dwangverpleging heeft opgelegd. Maar ook verblijven er mensen met een zorgmachtiging. Het zijn mensen met psychische stoornissen waarvan een groot deel verslavingsproblemen had of nog heeft. Mede hierdoor hebben zij een ernstig misdrijf gepleegd waar een gevangenisstraf van minimaal 4 jaar op staat. Na gevangenisstraf volgt er voor die mensen een verplichte opname in een forensisch-psychiatrisch centrum zoals Van der Hoeven Kliniek.

Blanco is met specifiek de locatie ‘de Voorde’ het ontwikkeltraject gestart.

Hoe richten we ons minder op de waan van de dag en meer op ontwikkeling en onderlinge verbinding?

Het team ‘hoofden behandeling’ bestaat uit negen behandelaars die in verschillende teams sturing en richting geven. Eenmaal per week komen zij bij elkaar voor een inhoudelijk overleg. Tijdens dit overleg wordt er veel gesproken over de waan van de dag en de problemen op casusniveau. Maar zij gaven zelf aan nauwelijks te spreken over onderwerpen gericht op de langere termijn, zoals: visie, samenwerking, ontwikkeling en ondersteuning. Terwijl daar wel de behoefte naar was!

Het team erkent dat ze zich te veel richten op de waan van de dag; de acute en zeer belangrijke zaken. Met als gevolg het ervaren van stress en druk, wat uiteindelijk zorgt voor meer verwijdering binnen het team in plaats van verbinding en afstemming.

Wij stelden het team de volgende vraag: “Aan welk team voelen jullie je het meest verbonden?”. De focus van de behandelaren lag op het team waaraan zij leiding gaven. Hierdoor kwam het eigen team ‘hoofden behandeling’ op de tweede plek te staan. Het effect? Verwijdering en eilandjesvorming in plaats van elkaar ondersteunen en samenwerken. Op de werkvloer zorgde dit ervoor dat de kwaliteit van de zorg onder druk kwam te staan.

De ondersteuningsvraag:
Het veranderverlangen en de bereidheid in het team was aanwezig. De ondersteuningsvraag luidde als volgt: “Ondersteun ons team met een ontwikkeltraject om samen ontwikkeling, afstemming en verbinding te creëren. Met als resultaat dat het team behandelaren op de eerste plek staat en op basis van vertrouwen effectief en resultaatgericht werkt. Wat uiteindelijk moet zorgen voor een continue ontwikkeling van kwaliteit van de zorg.

Ontwikkelroute: ontwikkelen vanuit 7 kritische vragen

Samen met het team zijn we aan de slag gegaan met ons vernieuwde blanco team ontwikkelprogramma (‘BTO’). We zijn met dit ontwikkeltraject voor één jaar betrokken bij het team waardoor we ze intensief kunnen blijven ondersteunen.

Vooraf formuleerde het team hun droom waardoor het doel van het team voor iedereen helder werd. Door het ontwikkeltraject te doorlopen kwamen we steeds dichter bij die droom.

van der hoeven kliniek trainingWe zijn gestart met een workshop van twee dagen waarin 7 kritische vragen centraal stonden:

1) Waarom bestaan we?
2) Welke beweging willen we creëren?
3) Wat vinden wij belangrijk?
4) Hoe gedragen we ons?
5) Wat zou ons kunnen helpen?
6) Wat is op dit moment belangrijk?
7) Wie doet wat?

Het bijzondere aan dit traject is dat we ons vernieuwde concept hebben toegepast. We gebruikten tijdens de trainingsdagen grote ontwikkelposters waardoor het team de antwoorden op de vragen direct kon invullen. Het resultaat van deze werkwijze is een visie voor het komende jaar, overzichtelijk op één A4 poster. Zo creëert het team letterlijk en figuurlijk beweging en een helder beeld van de toekomst. Klik op de link voor een fictief voorbeeld van een visie traject op A4.

Het resultaat: één team door verbinding en vertrouwen

Het loslaten van de waan van de dag was de eerste uitdaging om focus te houden op het plan. Dat is gelukt! Het eerste resultaat van het traject is dat verbinding en vertrouwen in elkaar is ontstaan. Hierdoor werkt het team nauwer samen en is er meer openheid en diepgang. Het team is, naar eigen zeggen, meer één team dan zij zelf hadden gedacht. Zo werken de behandelaren zelfstandig en autonoom, maar durven zij ook kritisch naar elkaar te zijn. Ze hebben een visie op inhoudelijke zorg waar alle teamleden zich in kunnen vinden. Dit zorgt ervoor dat ze besluitvaardiger en resultaatgerichter zijn.

De focus voor de rest van het jaar

De eerste successen zijn behaald, maar we blijven het team het komende jaar nog ondersteunen. Er staan 11 bijeenkomsten gepland waarin verschillende (door het team aangedragen) thema’s aan bod komen, bijvoorbeeld: persoonlijke geschiedenis, Enneagram, team effectiviteit, communicatie en feedback.

Daarnaast staan we elke bijeenkomst stil bij de successen en teleurstellingen en monitoren we de behaalde resultaten met behulp van trajectmonitor. Hierin worden afzonderlijk alle doelen en acties gescoord door kleur te bekennen. Het team bekent kleur door alle houdingsaspecten te scoren die bijdragen aan het bouwen van een hecht team.

We zijn nu al trots op dit project en gaan ervan uit dat we samen met Van der Hoeven Kliniek nog meer successen behalen.

Rene-van-Koningsbruggen

René van Koningsbruggen


René van Koningsbruggen is mede-eigenaar van blanco-organisatieontwikkeling en een ervaren Triple-C trainer. Hij begeleidt teams en organisaties binnen de complexe zorg, met een focus op het creëren van perspectief en ontwikkeling. Zijn aanpak is optimistisch, kritisch en sensitief, waarbij hij uitgaat van vertrouwen en de overtuiging dat ieder mens handelt vanuit de juiste intentie. René’s missie is om beweging te brengen waar het vastloopt en zichzelf uiteindelijk overbodig te maken.

Volg mij op LinkedIn

Lees verderPraktijkcasus | blanco team ontwikkelprogramma | van der Hoeven Kliniek